sobota, 20 grudnia 2014

Pomidorki koktajlowe w pikantnym sosie z kurczakiem i makaronem

Gwiazdą dzisiejszego postu są pomidory koktajlowe :) Są one mało popularne w polskiej kuchni, choć smakowo nie różnią się od ich większych kuzynów. Są łatwe w uprawie, bo można je hodować na balkonie i na bieżąco doglądać jak dojrzewają. Stosuje się je przede wszystkim do sałatek (Agata robi je z majonezem i bazylią i są pyyszne), ze względu na rozmiar nadają się doskonale do szaszłyków, a także podaje się je jako przekąski. Ich skórka nie jest twarda, więc nie trzeba jej ściągać, ale należy pamiętać, że przed spożyciem koniecznie trzeba je umyć.

Dziś użyliśmy pomidorków do

Makaronu z kurczakiem w pikantnym sosie


Składniki  (na 2 duże porcje) :


  • Makaron penne (ok. 300 g)
  • Filet z piersi kurczaka (podwójny)
  • śmietana 12 % (ok. 300 ml)
  • pomidorki koktajlowe (1 opakowanie)
  • szpinak (wg uznania)
  • przyprawy do marynaty mięsa
    • papryka łagodna (całe opakowanie)
    • papryka chili (wg uznania - ja dałam czubatą łyżeczkę - było naprawdę ostre)
    • tymianek (1 łyżka stołowa)
    • oregano (1 łyżka stołowa)
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżeczka soli
    • oliwa z oliwek
  1. Przygotowania zaczynamy od sporządzenia marynaty do kurczaka - w niewielkim pojemniku mieszamy papryki (łagodną i chilli), czosnek (może być wyciśnięty lub drobno posiekany), sól, tymianek i oregano i zalewamy wszystko oliwą z oliwek, aby uzyskać jednolita masę przypominającą konsystencją sos, a nie np. ciasto na pączki :) Musimy pamiętać na przyszłość, że aromat i smak przypraw najlepiej uwydatniany jest w tłuszczu, a więc oliwę z oliwek można zastąpić olejem, choć oliwa jest szlagierem kulinarnych marynat i sosów sałatkowych i to stawia ją na piedestale wśród tłuszczy.
  2. Oba filety należy przekroić w poprzek na 2 części (razem mamy mieć ich 4 :) i umieszczamy je w misce, w której będziemy je marynować. Dodajemy do nich wcześniej przygotowaną marynatę - ok. 2/3 (reszta będzie potrzebna nam do sosu) i dokładnie rozprowadzamy po kurczaku. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby mięso przesiąknęło aromatem marynaty.
  3. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, a pomidorki kroimy na pół.
  4. Po 2 godzinach smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni nie używając już tłuszczu, bo kurczak przez 2 godziny siedział w oliwie :) Smażymy z 2 stron tworząc chrupiącą skórkę. Do naczynia po kurczaku wlewamy wody i płuczemy naczynie z przypraw, po czym zalewamy tą wodą kurczaka na patelni i dusimy go aż do momentu wyparowania wody. Po przygotowaniu kurczaka, wyciągamy go z patelni i kroimy w paski.
  5. Wrzucamy go ponownie na umytą i rozgrzaną patelnię (musi być dużych rozmiarów, żeby łatwo mieszać nasze danie) i zalewamy śmietaną. Dodajemy pozostałość marynaty (ok. 2 łyżeczek powinno zostać) i wszystko mieszamy. Podlewamy ok. pół szklani wody i mieszamy. Po kilku minutach wrzucamy pomidorki i makaron i dokładnie mieszamy. Na koniec wrzucamy szpinak i znowu mieszamy. Po ok. 5 - 6 minutach od wrzucenia szpinaku zdejmujemy z ognia i potrawa jest gotowa do podania :)
S M A C Z N E G O :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz