Dziś użyliśmy pomidorków do
Makaronu z kurczakiem w pikantnym sosie
Składniki (na 2 duże porcje) :
- Makaron penne (ok. 300 g)
- Filet z piersi kurczaka (podwójny)
- śmietana 12 % (ok. 300 ml)
- pomidorki koktajlowe (1 opakowanie)
- szpinak (wg uznania)
- przyprawy do marynaty mięsa
- papryka łagodna (całe opakowanie)
- papryka chili (wg uznania - ja dałam czubatą łyżeczkę - było naprawdę ostre)
- tymianek (1 łyżka stołowa)
- oregano (1 łyżka stołowa)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- oliwa z oliwek
- Przygotowania zaczynamy od sporządzenia marynaty do kurczaka - w niewielkim pojemniku mieszamy papryki (łagodną i chilli), czosnek (może być wyciśnięty lub drobno posiekany), sól, tymianek i oregano i zalewamy wszystko oliwą z oliwek, aby uzyskać jednolita masę przypominającą konsystencją sos, a nie np. ciasto na pączki :) Musimy pamiętać na przyszłość, że aromat i smak przypraw najlepiej uwydatniany jest w tłuszczu, a więc oliwę z oliwek można zastąpić olejem, choć oliwa jest szlagierem kulinarnych marynat i sosów sałatkowych i to stawia ją na piedestale wśród tłuszczy.
- Oba filety należy przekroić w poprzek na 2 części (razem mamy mieć ich 4 :) i umieszczamy je w misce, w której będziemy je marynować. Dodajemy do nich wcześniej przygotowaną marynatę - ok. 2/3 (reszta będzie potrzebna nam do sosu) i dokładnie rozprowadzamy po kurczaku. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby mięso przesiąknęło aromatem marynaty.
- Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, a pomidorki kroimy na pół.
- Po 2 godzinach smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni nie używając już tłuszczu, bo kurczak przez 2 godziny siedział w oliwie :) Smażymy z 2 stron tworząc chrupiącą skórkę. Do naczynia po kurczaku wlewamy wody i płuczemy naczynie z przypraw, po czym zalewamy tą wodą kurczaka na patelni i dusimy go aż do momentu wyparowania wody. Po przygotowaniu kurczaka, wyciągamy go z patelni i kroimy w paski.
- Wrzucamy go ponownie na umytą i rozgrzaną patelnię (musi być dużych rozmiarów, żeby łatwo mieszać nasze danie) i zalewamy śmietaną. Dodajemy pozostałość marynaty (ok. 2 łyżeczek powinno zostać) i wszystko mieszamy. Podlewamy ok. pół szklani wody i mieszamy. Po kilku minutach wrzucamy pomidorki i makaron i dokładnie mieszamy. Na koniec wrzucamy szpinak i znowu mieszamy. Po ok. 5 - 6 minutach od wrzucenia szpinaku zdejmujemy z ognia i potrawa jest gotowa do podania :)
S M A C Z N E G O :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz