wtorek, 24 stycznia 2017

OLEJ CZOSNKOWY

W sklepach dostępne są smakowe oleje. Jest ich cała gama - ziołowe, paprykowe, czosnkowe... A po co kupować gotowce z ulepszaczami, skoro można zrobić samemu taki olej. Jest naprawdę aromatyczny i dodajemy do niego wszystko to, co lubimy :) Ja robię mój ulubiony olej - czosnkowy i dodaję go wszędzie tam, gdzie pasuje - do marynowania mięs, do sałatek, a także do ciasta na pizzę :)

Przepis jest krótki i konkretny :

OLEJ CZOSNKOWY

Składniki:

  • 400 ml oleju rzepakowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • 2 listki laurowe

Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, zalewamy olejem i dodajemy majeranek i listki laurowe. Całość zakręcamy i wstawiamy do lodówki. UWAGA!!! Na co najmniej 5 dni. Po tym czasie przelewamy przez sitko i gotowe! Ja przechowuję go normalnie w butelce i w temperaturze pokojowej. Jeszcze nie zepsuł się :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz