A oto moja propozycja na najepszą
SZAKSZUKĘ ever :)
SKŁADNIKI;
- kiełbaska (u mnie pętko dębowej z Karczewa)
- 1/2 cebuli
- 1/2 niewielkiej cukinii
- 3 dorodne pomidory
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- suszony czosnek niedźwiedzi
- szczypiorek
- 5 jajek
- sól, pieprz, słodka papryka
1. Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z masłem. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do podsmażonej kiełbaski z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
2. Cukinię kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnie. Następnie pomidory bez skórki też kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty jak cukinia będzie już lekko miękka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim, mieszamy i zostawiamy do zagrzania składników.
3. Na koniec wbijamy jajka na gorącą masę - ważne jest, aby pomidory wymieszać tylko raz, na początku, żeby nie zrobił się sos pomidorowy. Jajka posypujemy szczypiorkiem i przykrywamy patelnię pokrywką, żeby jajką zcieły się, ale trzeba pilnować, żeby nie były za mocno ścięte - najsmaczniejsze są jak żółtko jest jeszcze płynne.
4. Podajemy z pieczywem, mogą być grzanki np. z masłem, czosnkiem i oregano.
Wskazówka - można dodać papryki lub cukinie zastąpić papryką - ta wersja też jest pyszna.
Smacznego :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz