Składniki na 6 małych bułeczek:
500 g mąki pszennej
Pół szklanki letniego mleka
25 g drożdży
Pół łyżeczki cukru
Pół łyżeczki soli
Przygotowanie :
1. Zaczynamy od zaczynu. Wlewamy letnie mleko do miski, dodajemy drożdży, rozpuszczalnik je i dodajemy jeszcze cukier i 2 łyżki mąki. Chwile czekamy aż zaczyn podwoi swoją objętość, a następnie dodajemy resztę mąki, sól i ugniatamy ciasto.
2. Dzielimy dobrze wyrobione ciasto na 6 małych porcji i formujemy małe spłaszczone bułeczki. Jeśli chcemy mieć takie jak na zdjęciu - dociskamy nożem do spodu bułeczki. Odstawiamy do wysrośnięcia na ok. 15 minut. Możemy też posypać odrobiną mąki.
3. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku róż grzanym do 200 stopni. I gotowe! 😄 moje bułki było czuć drożdżami, a i tak były bardzo smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz