W polskiej kuchni trudno wyobrazić sobie obiad bez ziemniaków, a przecież ziemniaki są obecne na naszych stołach stosunkowo od niedawna, bo dopiero od XIX wieku, ale dotarły tu znacznie wcześniej - za czasów Jana III Sobieskiego, który ofiarował je Marysieńce jako ozdobę ogrodu. :)
Tyle z ciekawostek, pora na
ZIEMNIAKI FASZEROWANE
Z SOSEM PIETRUSZKOWYM
Składniki:
- 7 średnich ziemniaków
- 40 dag mięsa mielonego
- 1-2 pieczarki
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/2 średniej cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 średniej marchewki (lub cała, bo jest to genialny dodatek!)
- natka pietruszki
- 1 czubata łyżeczka musztardy rosyjskiej (lub innej pikantnej)
- 1 jajko
- ser zółty
- pieprz ziołowy
- pieprz grubo mielony
- tymianek
- oregano
- papryka słodka
- chilli
- sól
SOS ŚMIETANOWO-PIETRUSZKOWY
- 3 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki śmietany
- drobno posiekana natka pietruszki
1. Ziemniaki należy dokładnie umyć i wyszorować, bo będziemy piec w mundurkach. Przekroić je na pół i gotować w osolonej wodzie ok. 10 - 12 minut. Dać do ostudzenia i wydrążyć środki, zostawiając łódeczki ziemniaczane.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni. Dodać do mięsa mielonego. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć i również dodać do mięsa. Marchewkę i ser żółty zetrzeć na małych oczkach, a paprykę pokroić w drobną kostkę tak, żeby była widoczna w farszu. Wszystko dokładnie wymieszać z mięsem mielonym, łącznie z przyprawami. natką pietruszki i jajkiem.
3. Sos pietruszkowy - majonez, śmietanę i drobno posiekaną pietruszkę wymieszać i gotowe :)
4. Nafaszerować ziemniaki farszem i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok 50-60 minut. Podawać z sosem pietruszkowym
S M A C Z N E G O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz