piątek, 30 października 2015

ZUPA KREM Z DYNI

Dynia - królowa jesieni, wciąż niedoceniana na polskim stole. I nie wiem dlaczego. Sama miałam pierwszy raz do czynienia z tym warzywem dopiero kilka dni temu i żałuję, że tak późno. 


Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić - to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk (zwiększa płodność i sprawność seksualną!), a przy tym ma niewiele kalorii. Pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm i wzmacnia układ odpornościowy. I, co ważne, nie traci swoich wartości odżywczych po ugotowaniu. Doskonale nadaje się na konfitury i przetwory na zimę, a także na zupy. 


I tym razem zapraszam na


ZUPĘ KREM Z DYNI

Składniki:

  • 1 mała dynia (taka ok. 1 - 1,5 kg)
  • 2 marchewki
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • pół cebuli (może być cała)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • śmietana 18% (3 łyżeczki do zupy i po 1 łyżeczce do talerza)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • chilli do smaku
  • świeża natka pietruszki

1. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera czosnek obieramy kroimy w kostkę,dynię oczyszczamy z ziaren, kroimy w paski, obieramy z twardej skórki (UWAGA NA PALCE!!!) i kroimy w kostkę.

2. Do garnka wrzucamy cebulę i czosnek z 3 łyżkami oleju i delikatnie podsmażamy w celu wydobycia najlepszego smaku obu warzyw. Wrzucamy resztę warzyw i przez chwilę również delikatnie obsmażamy je, uważając żeby ich nie przypalić. Zalewamy wodą tak, aby warzywa pływały, ale nie za dużo (ja wlałam ok. 1 - 1,5 l wody), solimy i gotujemy ok. 25 minut, aż warzywa będa miękkie.

3. Po ugotowaniu blenderujemy całość ze śmietaną i na koniec doprawiamy pozostałymi przyprawami. Podajemy z łyżeczką śmietany i posypujemy świeżą natką pietruszki.

SMACZNEGO!!!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz