czwartek, 19 listopada 2015

CIASTO MARCHEWKOWE

Marchewka jest jednym z najzdrowszych warzyw. To pierwsze warzywo, które podaje się niemowlęciu (nas czeka to już za 2 miesiące!) i należy do warzyw o najwyższych właściwościach leczniczych, a nadmiar marchwi w diecie nie ma negatywnego wpływu na nasz organizm.

90 % marchewki to woda, 7% to składniki odżywcze (węglowodany, tłuszcze, białka, celuloza). Beta-karoten występujący w marchwi jest silnym antyoksydantem, blokuje związku rakotwórcze, wpływa na nasz układ odpornościowy, dzięki niemu nasza skóra ma ładny kolor, obniża poziom cholesterolu itd... Można wymienić naprawdę dużo zalet marchewki.


W związku z tym, marchewka zagościła u mnie w postaci:


CIASTA MARCHEWKOWEGO


Składniki:              (na tortownicę o średnicy 26 cm)

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) 
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich 
  • pół łyżeczki soli 

1. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować), orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki i międzyczasie ustawić piekarnik na 180 stopni C

2. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na największych obrotach przez ok. 3 minuty, powoli dolewać olej - ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając dodać stopniową mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, soda i solą. Ciasto powinno być gęste. Następnie, dodać cynamon i ewentualnie przyprawę do piernika, a na koniec marchewkę i orzechy.

3. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 45-55 minut

4. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem lub lukrem.


Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a dziś przygotował je Robert i wyszło mu rewelacyjne.

SMACZNEGO :)

1 komentarz: