Syrop klonowy to coś tak pysznego, że trudno porównać jego smak z innym produktem. Może trochę podobny do miodu. W Ameryce jest on doskonale znany i podaje się go do śniadaniowy pancakes'ów. My też zrobiliśmy sobie taką potrawę, ale następnego dnia pomyślałam, że znajdę jeszcze inny sposób, w którym wykorzystam resztki syropu kto klonowego i były to ciasteczka z czekoladą! Pychotka, dlatego zapraszam na..
PIEGUSKI Z SYROPEM KLONOWYM
Składniki:
- 120 g miękkiego masła
- ok.1/4-1/2 szklanki syropu klonowego
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 tabliczka czekolady (ja zawsze wybieram Milkę mleczną, ale powinna być deserowa)
- opcjonalnie - 50 g posiekanych orzechów włoskich
1. Czekoladę kroimy na malutkie kawałki.
2. Miękkie masło ucieramy z syropem klonowym lub z cukrem, używając miksera, dodajemy jajko i mieszamy. Stopniowo dodajemy też mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na samym końcu do masy dodajemy orzechy i czekoladę i mieszamy łyżką.
3. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczając łyżką (zachowujemy odstępy, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną”).
4. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Ile cukru można dać zamiast syropu klonowego? :) i czy taki syrop można kupić w każdym sklepie?
OdpowiedzUsuń