Pulpeciki to obiad zarówno dla nas jak i dla naszej małej Tosi, która uwielbia kwaskowaty smak pomidorów. Goszczą one coraz częściej na naszym stole. Dziś proponuję właśnie te najlepsze, z pomidorami i z musztardą
Składniki:
PULPETY
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
- 1 woreczek ryżu
- 1 mała marchewka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 cebuli
- Ząbek czosnku
- 1 namoczona w wodzie lub mleku czerstwa bułka
- Sól
- Pieprz
- Słodka papryka
- Ostra papryka
- Łyżeczka miodu
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 3 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżeczki śmietany/jogurtu naturalnego
- pół szklanki wody
- świeża bazylia do ozdoby
1. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do zmielonego mięsa razem z pozostałymi składnikami (cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w bardzo drobną kostkę, lub przeciskamy przez praskę, pietruszkę drobno siekamy). Formujemy pulpety.
2. Do naczynia, w którym będziemy przygotowywać pulpety (ja robię je w wielkiej patelni) wlewamy wodę, w której rozpuszczamy musztardę, układamy pulpety. Zalewamy je zmiksowanymi pomidorami z puszki i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, o ile będzie to potrzebne.
3. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub dla zwolenników ryżu - z ryżem :) I posypujemy świeżą bazylią.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz