piątek, 26 sierpnia 2016

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

Pulpeciki to obiad zarówno dla nas jak i dla naszej małej Tosi, która uwielbia kwaskowaty smak pomidorów. Goszczą one coraz częściej na naszym stole. Dziś proponuję właśnie te najlepsze, z pomidorami i z musztardą

Składniki:

PULPETY
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 mała marchewka 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 1 namoczona w wodzie lub mleku czerstwa bułka
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka
  • Ostra papryka
  • Łyżeczka miodu
SOS
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki śmietany/jogurtu naturalnego
  • pół szklanki wody 
PONADTO
  • świeża bazylia do ozdoby

1. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do zmielonego mięsa razem z pozostałymi składnikami (cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w bardzo drobną kostkę, lub przeciskamy przez praskę, pietruszkę drobno siekamy). Formujemy pulpety.
2. Do naczynia, w którym będziemy przygotowywać pulpety (ja robię je w wielkiej patelni) wlewamy wodę, w której rozpuszczamy musztardę, układamy pulpety. Zalewamy je zmiksowanymi pomidorami z puszki i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, o ile będzie to potrzebne.
3. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub dla zwolenników ryżu - z ryżem :) I posypujemy świeżą bazylią.

SMACZNEGO :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz