piątek, 10 czerwca 2016

PIEGUSKI Z SYROPEM KLONOWYM

Syrop klonowy to coś tak pysznego, że trudno porównać jego smak z innym produktem. Może trochę podobny do miodu. W Ameryce jest on doskonale znany i podaje się go do śniadaniowy pancakes'ów. My też zrobiliśmy sobie taką potrawę, ale następnego dnia pomyślałam, że znajdę jeszcze inny sposób, w którym wykorzystam resztki syropu kto klonowego i były to ciasteczka z czekoladą! Pychotka, dlatego zapraszam na..

PIEGUSKI Z SYROPEM KLONOWYM

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • ok.1/4-1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 tabliczka czekolady (ja zawsze wybieram Milkę mleczną, ale powinna być deserowa)
  • opcjonalnie - 50 g posiekanych orzechów włoskich


1. Czekoladę kroimy na malutkie kawałki. 
2. Miękkie masło ucieramy z syropem klonowym lub z cukrem, używając miksera, dodajemy jajko i mieszamy. Stopniowo dodajemy też mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na samym końcu do masy dodajemy orzechy i czekoladę i mieszamy łyżką. 
3. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczając łyżką (zachowujemy odstępy, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną”). 
4. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz:

  1. Ile cukru można dać zamiast syropu klonowego? :) i czy taki syrop można kupić w każdym sklepie?

    OdpowiedzUsuń