piątek, 26 sierpnia 2016

ZUPA SZPARAGOWA


Szparagi mają wiele cennych składników, które wspomagają nasz organizm. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. 
Dziś zapraszam na 

ZUPĘ SZPARAGOWĄ
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • 1 mały seler lub połowa średniego
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • masło
  • 1/2 l dowolnego bulionu
  • 1/2 piersi z kurczaka 
  • placek tortilli 

1. Cebulę kroimy w grubszą kostkę i szklimy ją na maśle. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli, chwilę podsmażamy. Po chwili zalewamy bulionem. 
2. Szparagi cienko obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki, które wyrzucamy i główki szparagów, które przydadzą się nam później. Kroimy szparagi w drobniejsze kawałki i wrzucamy je do bulionu z warzywami, gdy te będą już lekko miękkawe dodajemy główki szparagów. Po ok. 8-10 minutach wyławiamy główki szparagów. Przed zmiksowaniem doprawiamy naszą zupę, dodajemy śmietanę i miksujemy.
3. Oddzielnie gotujemy pokrojoną w paski pierś z kurczaka w dowolnych przyprawach - u mnie było to curry, sól i słodka papryka.
4. Wlewamy do talerza porcję zupy, na środek wrzucamy kilka ugotowanych kawałków kurczaka, kilka główek szparagów i posypujemy naszą ukochaną natką pietruszki. Podajemy z podpieczonym na suchej patelni plackiem tortilli.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz