1 woreczek ryżu
250 g wędzonej makreli (lub innej wędzonej ryby)
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
3/4 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Papryka słodka
Papryka ostra
Sól, pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia
1. Ryż gotujemy, rybę odbieramy, warzywa obrane ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Cebulę szklimy przez chwilę na rozgrzanym oleju, dodajemy marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażymy. Dolewamy bulion i dusimy do miękkości warzyw.
3. Dodajemy rybę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Ja dodałam 2 solidne łyżeczki słodkiej i 1/4 łyżeczki ostrej. Smaki się przegryzły i paprykarz był ciut za mało pikantny. Wszystko mieszamy, cały czas podgrzewając
4. Na koniec dodajemy ugotowany ryż (może być brązowy/naturalny itd. - byle nie klejący) i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i danie jest gotowe 😀 można jeść na ciepło, ale mi zdecydowanie bardziej smakuje na zimno! 😀

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz