100 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki rozpuszczonego masła
2,5 łyżki ksylitolu
4-5 łyżek wody
Krem:
250 g serka mascarpone
180 g jogurtu naturalnego
6 łyżek mleka w proszku
2 łyżki ksylitolu
30 g orzechów laskowych
3 łyżki oleju kokosowego
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady 70%
Łyżka oleju kokosowego
1. Miksujemy na mąkę płatki owsiane i ksylitol. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wrzucamy do foremki 20 cm, mocno dociskając. Pieczemy w piekarniku rozgrzany do 180 stopni przez 12-15 minut aż ciasto się zrumieni i będzie twarde.
2. Mielimy ksylitol na puder. Orzechy drobno siekamy. Dokładnie mieszamy serek z jogurtem i mlekiem w proszku, dodajemy posiekane orzechy i ksylitol i znów mieszamy. Na koniec dodajemy roztopiony olej kokosowy i delikatnie mieszamy. Cały krem przelewamy na wystudzone ciasto i odstawiamy do lodówki.
3. Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym. Wystudzoną czekoladą polewamy ciasto.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz