niedziela, 18 października 2020

PEŁNOZIARNISTE CIASTO BEZ CUKRU

Przepyszne ciasto, bez białego cukru 😀

Ciasto:

100 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki rozpuszczonego masła
2,5 łyżki ksylitolu
4-5 łyżek wody

Krem:
250 g serka mascarpone
180 g jogurtu naturalnego
6 łyżek mleka w proszku
2 łyżki ksylitolu
30 g orzechów laskowych
3 łyżki oleju kokosowego

Polewa:
50 g gorzkiej czekolady 70%
Łyżka oleju kokosowego

1. Miksujemy na mąkę płatki owsiane i ksylitol. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wrzucamy do foremki 20 cm, mocno dociskając. Pieczemy w piekarniku rozgrzany do 180 stopni przez 12-15 minut aż ciasto się zrumieni i będzie twarde. 

2. Mielimy ksylitol na puder. Orzechy drobno siekamy. Dokładnie mieszamy serek z jogurtem i mlekiem w proszku, dodajemy posiekane orzechy i ksylitol i znów mieszamy. Na koniec dodajemy roztopiony olej kokosowy i delikatnie mieszamy. Cały krem przelewamy na wystudzone ciasto i odstawiamy do lodówki. 

3. Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym. Wystudzoną czekoladą polewamy ciasto. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz