wtorek, 6 października 2020

LECZO Z KURCZAKIEM

 Idealne w diecie 😀

Podwójna pierś z kurczaka

3 średnie cebule

5 papryk (każda w innym kolorze) 

1 duża cukinia

1 bakłażan

3 pomidory

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

5 łyżeczek słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki (lub tyle ile lubimy) 

2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

Sól do smaku (ok. łyżeczki lub więcej) 

Odrobina oleju do podsmażenia


1. Przygotowania zaczynamy od pokrojenia bakłażana w plastry, które solimy z obu stron i układamy na ręczniku papierowym. Bakłażan musi puścić swoje gorzkie soki, które wycieramy tuż przed pokrojeniem. 

2. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy w większym garnku. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilę dusimy na małym ogniu pod przykryciem. 

3. Paprykę kroimy w dowolne kształty, dodajemy do kurczaka i cebuli. Chwile dusimy. Cukinię i odciśniętego bakłażana kroimy w dowolne kształty i dodajemy do pozostałych składników. W pierwszej kolejnosci cukinię, następnie bakłażana. 

4. Przyprawiamy papryką, czosnkiem niedźwiedzim i solą (można to zrobić od razu, z kurczakiem). Wszystko dokładnie mieszamy i chwile dusimy 

5. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory bez skórki (mogą być też z puszki) i koncentratu pomidorowy. Jeżeli jest za mało słone/ostre, to właśnie w tym momencie dopracowujemy smak. Jeżeli jest za gęste, dolewamy nieco wody i dodajemy przyprawy, aby nie stracić smaku. 

Można jeść z pieczywem, ale w mojej wersji jest z kaszą jaglaną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz