czwartek, 17 marca 2016

CHLEB NA MAŚLANCE

Ogromną przyjemnością jest jedzenie własnoręcznie zrobionego chleba. Z takimi dodatkami, jakie lubimy najbardziej. Ostatnio udostępniłam przepis na najprostszy chleb na zakwasie, a dziś podzielę się z Wami chlebem na...maślance! Bez zakwasu na odrobinie drożdży. Jest lżejszy niż chleb na zakwasie i myślę, że przez to jest smaczniejszy. Jeśli doda się dokładnie taką ilość drożdży, jaka jest potrzebna - nie mniej, nie więcej, to nie czuć ich ani trochę. Maślanka swoim specyficznym smakiem bilansuje wszystkie smaki. 

Zapraszam na 

CHLEB NA MAŚLANCE

Wieczorem, dnia poprzedzającego pieczenie chleba, musimy przygotować zaczyn drożdżowy, który musi wyrosnąć przez ok. 12 godzin. 

  • 300 g mąki tortowej (typ. 480, 500, 550)
  • 100 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 250 g maślanki naturalnej
  • 125 g wody
  • 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych drożdży
Wszystkie składniki mieszamy w dosyć sporej misce, ponieważ zaczyn następnego dnia potraja swoją objętość. Szczelnie zawijamy miskę w folię spożywczą (lub torebkę foliową) i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.

A następnego dnia przygotowujemy ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g letniej wody
  • 1 łyżka soli
Ja dodaję jeszcze żurawinę i słonecznik :)

1.Wyrabiamy ciasto - konsystencją ma przypominać ciasto drożdżowe, nie może być takie kleiste jak ciasto na chleb z zakwasem. Przekładamy do foremki 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ubijamy i wygładzamy zwilżoną dłonią, posypujemy wierzch słonecznikiem lub np. płatkami owsianymi, czarnuszką, sezamem itp. Zawijamy w folię i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
2. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C i pieczemy w nim nasz chleb ok. 40 minut. Umieszczamy do na 2 półce od dołu. Ja niestety zawsze ustawiałam na 3 i zastanawiałam się czemu zawsze mam mocno przypalony wierzch..
3. Po upieczeniu wyjmujemy z formy, usuwamy papier i odstawiamy do odparowania. Kroimy po całkowitym wystygnięciu, najlepiej smakuje następnego dnia.

Pozdrawiamy z Tośką i życzymy

ŚMIESZNEGO!!!  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz