Ponadto, natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa natki. Dlatego warto dodawać ją do dań, w szczególności w okresach osłabienia organizmu.
Biorąc powyższe pod uwagę dodaję ją do wszystkiego - surówek, zup, makaronów, gulaszy, sosów itp.
Zapraszam na:
SURÓWKĘ MARCHEWKOWĄ z selerem i natką pietruszki
SKŁADNIKI
- ok. 3 średnie marchewki
- ok.1/2 średniego selera
- 1/2 jabłka
- 1/2 cebuli (może być czerwona)
- pęczek natki pietruszki
Na dressing:
- 2 niewielkie łyżki majonezu
- tyle samo śmietany 18%
- łyżeczka miodu
- trochę soku z cytryny
- sól
- pieprz
1. Marchewkę, seler, jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach lub wrzucamy do rozdrabniacza. Cebulę kroimy w kostkę NOŻEM! (nigdy nie używamy rozdrabniacza, blendera itp., gdyż cebula rozdrabniana mechanicznie robi się gorzka i może zepsuć całą potrawę. Żeby nie szczypała nas w oczy umieszczamy ją na kilka minut w zamrażarce). Natkę pietruszki drobno siekamy.
2. W oddzielnym niewielkim pojemniku mieszamy majonez, śmietanę, miód, sok z cytryny i przyprawy. Dressing wlewamy do warzyw dopiero tuż przed podaniem surówki, w przeciwnym razie smak rozejdzie się i surówka nie będzie taka smaczna. Dekorujemy gałązką natki pietruszki i zajadamy z obiadem. Nadaje się również do potraw z grilla.
Polecam i SMACZNEGO! :)
Polecam i SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz