wtorek, 8 marca 2016

SURÓWKA MARCHEWKOWA

Choć głównym składnikiem surówki jest marchewka, to jednak nie do końca ona jest jej gwiazdą. Smaczku surówce nadaje, jakże zdrowa i rzadko używana - natka pietruszki. Sama praktycznie nie używałam jej w kuchni, bo uważałam, że ma zbyt mocny smak, który może zdominować inne składniki, ale będąc w ciąży namówiła mnie na nią moja koleżanka z pracy - Ewa, która w odróżnieniu do mnie, dodawała jej niemalże do wszystkiego. A później okazało się, że jest ona niezbędna w mojej diecie ze względu na dużą zawartość żelaza, którego poziom drastycznie spada w ciąży. 

Ponadto, natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa natki. Dlatego warto dodawać ją do dań, w szczególności w okresach osłabienia organizmu.
Biorąc powyższe pod uwagę dodaję ją do wszystkiego - surówek, zup, makaronów, gulaszy, sosów itp.

Zapraszam na:

SURÓWKĘ MARCHEWKOWĄ z selerem i natką pietruszki


SKŁADNIKI

  • ok. 3 średnie marchewki
  • ok.1/2 średniego selera
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 cebuli (może być czerwona)
  • pęczek natki pietruszki
Na dressing:
  • 2 niewielkie łyżki majonezu
  • tyle samo śmietany 18%
  • łyżeczka miodu
  • trochę soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
1. Marchewkę, seler, jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach lub wrzucamy do rozdrabniacza. Cebulę kroimy w kostkę NOŻEM! (nigdy nie używamy rozdrabniacza, blendera itp., gdyż cebula rozdrabniana mechanicznie robi się gorzka i może zepsuć całą potrawę. Żeby nie szczypała nas w oczy umieszczamy ją na kilka minut w zamrażarce). Natkę pietruszki drobno siekamy.

2. W oddzielnym niewielkim pojemniku mieszamy majonez, śmietanę, miód, sok z cytryny i przyprawy. Dressing wlewamy do warzyw dopiero tuż przed podaniem surówki, w przeciwnym razie smak rozejdzie się i surówka nie będzie taka smaczna. Dekorujemy gałązką natki pietruszki i zajadamy z obiadem. Nadaje się również do potraw z grilla. 

Polecam i SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz