czwartek, 24 marca 2016

CIASTECZKA IMBIROWE

Ten wpis zacznę od banalnego zdania - uwielbiam imbir! Ten świeży, zalany gorącą wodą z odrobiną miodu i sokiem z cytryny, ten marynowany do sushi i ten sproszkowany w piwie, czy zupie dyniowej. Na ciasteczkowej fali upiekłam ciasteczka z imbirem. A co daje nam imbir? Lista pozytywów jest niezwykle długa.. A ja chcę krótko napisać, że imbir pomaga przy: przeziębieniach (rozgrzewa i ma właściwości
 napotne), wymiotach (może nie zapobiega, ale na pewno łagodzi przebieg - informacja przydatna dla kobiet w 1. trymestrze ciąży!), biegunce, chorobie lokomocyjnej, nudnościach, zatruciach pokarmowych, bólach menstruacyjnych, wzmaga krążenie krwi...itd. Do tego ma niesamowicie ostry smak i nie polecam jeść go tak bezpośrednio.
CIASTECZKA IMBIROWE

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • szczypta soli
  • 100 g MIĘKKIEGO masła
  • 2 całe jajka
  • 2-3 łyżki miodu
1. Mięszamy w misce mąkę, cukier, sodę, imbir, cynamon, przyprawę korzenną, szczyptę soli.
2. Do osobnego naczynia wbijamy jajka, dodajemy miód i mieszamy na mniej więcej jednolitą masę. Dodajemy mieszankę mączną, masło i zagniatamy.
3. Gdy ciasto jest gotowe formujemy w zwilżonej dloni kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w dosyć dużych odstępach na blasze. Przedłożeniem do piekarnika mocno spłaszczamy wilgotną łyżeczką (ciasta bardzo wyrosną)
4. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez ok. 12-15 minut. Po wyjęciu ciastka są miękkie, ale gdy wystygną sa chrupkie i idealne do kawy!

SMACZNEGO!!!

Odmierzając odpowiednie proporcje mąki, cukru, wody itd. nie mając do dyspozycji wagi, korzystam ze strony ilewazy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz