środa, 9 marca 2016

SANDWICHE Z GUACAMOLE I KURCZAKIEM

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przekąską, jaką pewnego wieczoru zaserwowałam z zaskoczenia Robertowi. Postanowiłam zrobić meksykańską pastę/sos guacamole z awokado, nigdy wcześniej nie robiłam jej, co więcej - smak awokado nie powalał mnie na kolana. Ale.. dawno, dawno temu, gdy jeszcze mieszkałam w Kielcach i przygotowywałam jedną z wielu kolacji na Kurs Alfa, o. Leon mieszał coś zielonego w kubeczku z czosnkiem i mówił, że dzięki temu nie choruje i jest w bardzo dobrej formie. Dziś już wiem, że smarował sobie bułki pastą z awokado.

W przeciwieństwie do większości znanych owoców bogatych w cukry proste, awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które nie dość, że pomagają spalać tkankę tłuszczową, to jeszcze wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi oraz sprzyjają zachowaniu zdrowej sylwetki. 

Zapraszam na 

SANDWICHE Z GUACAMOLE I KURCZAKIEM

SKŁADNIKI
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • zieleninka (sałata lodowa, roszponka, rukola, szpinak - co kto lubi)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka pieczarek
  • pół cebuli czerwonej
  • kilka oliwek
  • 2 cienkie plastry boczku
  • przyprawy do kurczaka (papryka słodka, ostra, chilli, przyprawa do gyrosa, curry, tymianek, oregano)
  • majonez
Na guacamole (wg Ani Starmach)
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1/4 cytryny
  • chilli (może być kawałek małej papryczki chilli - ja dałam suszoną)
  • kilka drobno posiekanych pomidorków koktajlowych, lub pół dużego pomidora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
1. Przygotowania zaczynamy od pokrojenia w plastry filetu z kurczaka i zamarynowania go na chwilę w przyprawach z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy kurczak się marynuje, to kroimy w plastry pieczarki i chwilę podsmażamy na patelni, żeby pozbyć ich nadmiaru wody i żeby nie były surowe w kanapkach. Po pieczarkach podsmażamy przez chwilę boczek. Następnie podsmażamy kurczaka na tej samej patelni.
2. Do guacamole wydrążamy awokado i rozgniatamy widelcem w miseczce. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy go przez praskę i dodajemy do awokado, Pomidorki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z resztą przypraw w miseczce z awokado.
3. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, cebulę w piórka, oliwki w plastry. Gdy kurczak jest już gotowy wrzucamy na kilka minut do piekarnika nasze kromki chleba tostowego.
4. Pierwszą kromkę smarujemy naszym guacamole, układamy pieczarki, plaster boczku, zieleninkę, pomidorki, oliwki i cebulę. Drugą kromkę smarujemy majonezem i przykrywamy majonezem do dołu składniki na pierwszej kromce. Górę drugiej kromki smarujemy ponownie guacamole, układamy usmażonego kurczaka, przykrywamy zieleninką z pomidorkami,oliwkami i cebulą. Kończymy trzecią kromką posmarowaną od spodu majonezem.
5. Całą kanapkę kroimy na pół po przekątnej i łączymy patyczkiem do szaszłyków, bo taka wieża nie utrzyma się sama, zanim się ją zje.

Jest to trochę czasochłonne, ale dla samych doznań smakowych uważam, że warto :)

SMACZNEGO :)

1 komentarz: