sobota, 22 października 2016

BUŁECZKI Z MASĄ KRÓWKĄ

Masa krówkowa głownie wykorzystywana jest do ciast 3 BIT, krówki, pischingera.. A ja zrobiłam z nią bułeczki drożdżowe! Były pyszne! I zniknęły ekspresem z talerza.

Dziś pieczemy 

BUŁECZKI Z MASĄ KRÓWKOWĄ



SKŁADNIKI           (ok. 10 bułeczek)

  • ½ torebki suszonych drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 25 dag maki
  • 2 żółtka jaja
  • ¼ kostki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • masa krówkową


1. Masło topimy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę z drożdżami i wlewamy letnie mleko. Następnie dodajemy żółtka, cukry i wyrabiamy ciasto dolewając połowę masła. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
2. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy ciasto dodając resztę masła. 
3. Urywamy kawałki ciasta, formujemy na dłoni bułeczki nadziewając masą krówkową. 
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy bułeczki i odstawiamy ponownie do podrośnięcia. 
5. Smarujemy pędzelkiem roztrzepanym białkiem z dodatkiem mleka.
6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy około 30 minut.

PYCHOTKA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz