poniedziałek, 24 października 2016

DUŃSKIE BUŁECZKI na słodko

Jakiś czas temu wyhaczyłam na youtube kanał Uwaga Babcia Gotuje. No genialna kobieta! Też chciałabym być taką babcią. Ale nie w tym rzecz. Zrobiła duńskie bułeczki, które wyglądały tak apetycznie, że zrobiłam je od razu tego samego dnia. Dodała do nich odrobinę cukru, żeby drożdże miały co zjadać i wygląd w tym przypadku nie szedł ze smakiem, który sobie wyobrażałam. Nie były słodkie. Dlatego zmodyfikowałam trochę przepis, żeby wszystkim smakowało :) 

DUŃSKIE BUŁECZKI NA SŁODKO

SKŁADNIKI           (ok. 12 bułek)

Rozczyn
  • 300 g mąki 
  • 400 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1łyżeczka cukru

Ciasto
  • 300 g mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 20 g (3 łyżeczki) cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru

Ponadto
  • 100 g miękkiego masła
  • woda lub mleko do posmarowania bułek

1. Przygotowania ciasta zaczynamy od rozczynu. Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę i wyrabiamy drewnianą łyżką (lub hakiem w robocie) na jednolitą masę. Tak wyrobiony rozczyn odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

2. Po godzinie dodajemy do rozczynu pozostałe składniki na ciasto - mąkę, masło, cukier i sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy ok. 4-5 minut do ujednolicenia masy. Wszystko ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ale tym razem na ok. 15 minut

3. Następnie ciasto wykładamy na blat i wałkujemy na wielkość prostokąta o bokach 30x40 cm. Jeśli ciasto klei się do blatu lub wałka, podsypujemy mąką. Na rozwałkowane ciasto smarujemy masłem 2/3 powierzchni (na szerokości 40 cm, czyli ok. 27 cm) i składamy tak jak list - część nieposmarowana do 1/3 posmarowanej masłem i potem ta 1/3 posmarowana masłem do tej nieposmarowanej. Złożone ciasto przekręcamy aby dłuższy bok leżał wzdłuż blatu i wałkujemy na długość ok. 50 cm i grubość ok. 1 cm.

4. Tak rozwałkowane ciasto kroimy na trójkąty, układamy na blasze zachowując odstępy i smarujemy je wodą lub mlekiem. Możemy je posypać sezamem, makiem lub płatkami migdałów.

5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni na środkowej półce przez ok. 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz