DUŃSKIE BUŁECZKI NA SŁODKO
Rozczyn
- 300 g mąki
- 400 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1łyżeczka cukru
Ciasto
- 300 g mąki
- 50 g miękkiego masła
- 20 g (3 łyżeczki) cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru
Ponadto
- 100 g miękkiego masła
- woda lub mleko do posmarowania bułek
1. Przygotowania ciasta zaczynamy od rozczynu. Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę i wyrabiamy drewnianą łyżką (lub hakiem w robocie) na jednolitą masę. Tak wyrobiony rozczyn odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
2. Po godzinie dodajemy do rozczynu pozostałe składniki na ciasto - mąkę, masło, cukier i sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy ok. 4-5 minut do ujednolicenia masy. Wszystko ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ale tym razem na ok. 15 minut
3. Następnie ciasto wykładamy na blat i wałkujemy na wielkość prostokąta o bokach 30x40 cm. Jeśli ciasto klei się do blatu lub wałka, podsypujemy mąką. Na rozwałkowane ciasto smarujemy masłem 2/3 powierzchni (na szerokości 40 cm, czyli ok. 27 cm) i składamy tak jak list - część nieposmarowana do 1/3 posmarowanej masłem i potem ta 1/3 posmarowana masłem do tej nieposmarowanej. Złożone ciasto przekręcamy aby dłuższy bok leżał wzdłuż blatu i wałkujemy na długość ok. 50 cm i grubość ok. 1 cm.
4. Tak rozwałkowane ciasto kroimy na trójkąty, układamy na blasze zachowując odstępy i smarujemy je wodą lub mlekiem. Możemy je posypać sezamem, makiem lub płatkami migdałów.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni na środkowej półce przez ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz