sobota, 22 października 2016

DOMOWE CROISSANTY!

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moje ulubione rogaliki francuskie. Nieraz kupowałam je w sklepie, ale pomyślałam, że chciałabym upiec je sama. Wiedziałam, że jest z nimi dużo pracy, ale nie spodziewałam się, że aż tyle. Ale warto było. Wyszły wyśmienite, muszę jedynie popracować nad wyglądem, bo zrobiły się bułeczkami. Jeśli macie więcej czasu na zabawę w kuchni, to zapraszam na

DOMOWE CROISSANTY
         
SKŁADNIKI                (ok. 7 -8 sztuk)
  • 15 g masła 
  • 5 g świeżych drożdży lub 2,5 g drożdży suchych 
  • 85 ml wody, o temperaturze 20ºC 
  • 210 g (1,5 szklanki) mąki pszennej, typ 450 
  • 4 g (niepełna łyżeczka) soli 
  • 30 g (2 łyżki) drobnego cukru do wypieków 
  • 1,5 łyżeczki mleka w proszku 
  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej

1. W rondelku rozpuszczamy 15 g masła. Świeże drożdże kruszymy do miseczki, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką pszenną). Do mąki dodajemy sól, cukier, mleko w proszku, roztopione (i przestudzone) masło i rozprowadzone w wodzie drożdże. Ciasto wyrabiamy ręcznie, stopniowo zagarniając mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Jeśli jest zbyt zwarte, dolewamy odrobinę więcej wody. Ciasto w misce przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 90 minut, do podwojenia objętości.

2. Ciasto uderzamy pięścią, aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla, powstały podczas fermentacji. Miskę z ciastem przykrywamy folią i wstawić do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderzamy pięścią, by opadło i wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut.

3. Masło (125 g) wkładamy do miseczki i ucieramy na gładką masę.

4. Ciasto rozwałkujemy na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość. Połowę masła rozkładamy palcami na 2/3 długości ciasta i składamy je jak list, 3 razy, tak aby masło było między każda warstwą. Warto zostawić kilka milimetrów przerwy między masłem a brzegiem, by potem idealnie skleić ciasto (masło nie wypłynie na boki). Obracamy ciasto o 90º i ponownie wałkujemy, następnie znów składamy jak list, tym razem jednak bez masła. Złożone ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.

5. Powtarzamy od początku wszystkie czynności z punktu 4, zużywając pozostałą połowę masła. Następnie obracamy i wałkujemy i składamy bez masła. Ciasto wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut a następnie do lodówki na godzinę.

6. Przy wykrawaniu trójkątów na rogaliki ciasto musi być zimne! W przeciwnym razie masło zacznie się topić i nie rozwałkujemy ciasta. Dlatego ciasto zostawiam na całą noc w lodówce (może tak leżakować ok. 3 dni) i następnego dnia piekę rogaliki. Gdy już wszystko mamy, wałkujemy ciasto na  prostokątny placek grubości 6 mm i kroimy trójkąty. Każdy trójkąt rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka i nadajemy mu kształt rogalika.

7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub posypujemy mąką, rozkładamy na niej rogaliki. Do miseczki wbijamy żółtko, dodajemy niewielką ilość mleka i roztrzepujemy. Smarujemy nim croissanty. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

8. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220ºC. Croissanty ponownie smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 5 minut w temperaturze 220ºC, a potem obniżamy do 190ºC i pieczemy dalej jeszcze przez 10 minut.

Uwaga: rogaliki zwijamy z początku bardziej luźno, potem ściśle.

KONIEC!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz