CIASTO DYNIOWE
SKŁADNIKI
- 250 ml puree z pieczonej dyni
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła (ja użyłam 200 ml oleju)
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 3 jajka, oddzielone białka od żółtek
1. Przygotowujemy dynię - mniej więcej 1/4 średniej dyni kroimy na mniejsze cząstki i zapiekamy w piekarniku skórką do dołu w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut. Studzimy, oddzielamy od skórki kroimy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy skórkę z pomarańczy.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, okrągłą blachę wykładamy papierem dopieczenia
3. Ubijamy białka na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli.
4. Do puree dodajemy cukry i żółtka, następnie miksujemy. Wlewamy olej (lub roztopione i przestudzone masło), a gdy masa ujednolici się stopniowo dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia i imbirem mąkę. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
5. Masę wylewamy na blachę i pieczemy ok. 40-45 minut.
6. Na koniec posypujemy cukrem pudrem na wystudzone ciasto lub polewamy polewą dyniową - odlewamy pół szklanki masy z pkt 4 (puree ze skórką, roztopionym masłem i cukrami, bez jajek i mąki), dodajemy do niej roztopioną czekoladę lub cukier lub dżem pomarańczowy i mieszamy. Polewamy po cieście i zajadamy!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz