niedziela, 23 października 2016

CIASTO DYNIOWE

Eksperymentów ciąg dalszy :) wydaje mi się, że jest udany. Zostało mi się połowę dyni i postanowiłam zrobić ciasto. Zrobiłam zgodnie z przepisem, ale wyszedł chyba lekki zakalec, mimo to, w smaku jest genialne. Z nutą pomarańczy i imbiru... Nie przeciągajmy, zapraszam na 

CIASTO DYNIOWE


SKŁADNIKI
  • 250 ml puree z pieczonej dyni
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła (ja użyłam 200 ml oleju)
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 jajka, oddzielone białka od żółtek

1. Przygotowujemy dynię - mniej więcej 1/4 średniej dyni kroimy na mniejsze cząstki i zapiekamy w piekarniku skórką do dołu w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut. Studzimy, oddzielamy od skórki kroimy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy skórkę z pomarańczy.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, okrągłą blachę wykładamy papierem dopieczenia

3. Ubijamy białka na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli.

4. Do puree dodajemy cukry i żółtka, następnie miksujemy. Wlewamy olej (lub roztopione i przestudzone masło), a gdy masa ujednolici się stopniowo dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia i imbirem mąkę. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

5. Masę wylewamy na blachę i pieczemy ok. 40-45 minut.

6. Na koniec posypujemy cukrem pudrem na wystudzone ciasto lub polewamy polewą dyniową - odlewamy pół szklanki masy z pkt 4 (puree ze skórką, roztopionym masłem i cukrami, bez jajek i mąki), dodajemy do niej roztopioną czekoladę lub cukier lub dżem pomarańczowy i mieszamy. Polewamy po cieście i zajadamy!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz